ekstrema
Dawid:

Zadanie na ekstrema
Witam mam obliczyć maksymalną objętość zbiornika w kształcie graniastosłupa prawidłowego
pięciokątnego o boku z wiedząc, że jego powierzchnia całkowita wynosi S[m2]
P
c=S
S=2P
p+P
b
V=P
p*z
Więc :
Czy dobrym myślę? Jeśli nie poproszę o jakaś podpowiedź .
Dziękuje
3 cze 14:50
Jerzy:
Masz liczyć V, a nie Pb
3 cze 14:56
Jerzy:
Musisz wyrazić objętość za pomocą jednej zmiennej.
3 cze 14:58
Dawid: No tak ale by obliczyć V potrzebuję Pp bo wiem, że wysokość to "z"
3 cze 15:00
3 cze 15:02
a7: z pierwszego wyliczamy z i podstawiamy do nieco skomplikowanego wzoru
sa inne pomysły?
3 cze 15:04
a7:
z=[S−5/4x2ctg36st]/5
3 cze 15:05
a7:
V=5/4x2ctg36st* [S−5/4x2ctg36st]/5
3 cze 15:06
Dawid: No tylko nieco skomplikowanie się robi. Może jest prostsza metoda ?
3 cze 15:06
Jerzy:
z jest dane,zmienną jest X.
3 cze 15:07
a7: no tak wyliczamy więc x prościej nie umiem może zaraz sie uprości to wyrażenie
3 cze 15:10
Dawid: I teraz liczymy pochodną V'(x) ?
3 cze 15:25
a7: nie wiem czy to nie jest zadanie z serii , że trzeba wpaść na pomysł bo obliczenia są własnie
"nieco skomplikowane" jak powiedział @Dawid
3 cze 15:27
a7: no tak, ale wyliczenie x nie jest takie miłe
3 cze 15:28
a7:
5/4x2ctg36+5z*x −S=0
√Δ=......
mam dalej liczyć czy ktoś ma pomysł?
3 cze 15:30
a7: tu jest pomyłka bo powinnysmy wziąc dwa pola posdtawy jesli iść w ogóle tym tropem
5/2x2ctg36+5zx−S=0 ?
3 cze 15:38
a7:
5/2x2ctg36+5zx−S=0
3 cze 15:39
a7: 
Δ=25z
2+10ctg36*S
√Δ=P{25z
2+10ctg36*S}

x
1=(−5z−
√Δ)/(5*ctg36) x
2=(−5z+
√Δ)/(5*ctg36)
następnie podstawiamy x
1 do funkcji i liczymy jej ekstremum potem to samo z x
2 po drodze
może wyjść jakaś sprzeczność,
to wtedy odrzucamy dane rozwiązanie
ale obawiam się, że wyjdzie coś nie fajnego do liczenia
może ktoś spojrzy jeszcze i coś wymysli ......
3 cze 15:48
Dawid: No to się komplikuje zadanie
3 cze 16:10
a7: no właśnie nawet nie bardzo sa podobne w necie,
3 cze 16:17
Dawid: Ja niestety nie mam pomysłu na te zadanie może ktoś inny pomoże jeszcze
3 cze 16:19
Dawid: Mam jeszcze takie zadanko
Oblicz maksymalną objętość zbiornika w kształcie
graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o boku
podstawy a wiedząc, że jego powierzchnia całkowita wynosi P[m2]
P
c=P
V=P
p*H
Więc
| | a2√3 | | a2√3 | |
V'(h)=( |
| *H)'= |
| |
| | 4 | | 4 | |
Dobrze ?
3 cze 16:28
a7: chyba tak
3 cze 16:36
Mila:
Czy w pierwszym bok podstawy ma długość z ?
Drugie źle.
3 cze 16:41
Dawid: x to długość podstawy natomiast z to wysokość
3 cze 16:44
Mila:
Pole 5− kąta foremnego o boku a:
3 cze 16:46
a7: dlaczego drugie źle?
3 cze 16:47
Dawid: @Mila skąd Ci taki wynik wyszedł ?
3 cze 16:50
3 cze 17:12
3 cze 17:19
Mila:

Może zacznijmy od (2).
V=P
Δ*H
Wiadomo, że:
P
c=P
| | √3 | | 1 | |
V(a)= |
| *(P*a− |
| a3√3), a>0 |
| | 12 | | 2 | |
| | √3 | | 3 | |
V'(a)= |
| *(P− |
| √3a2) |
| | 12 | | 2 | |
| | 4√12*√P | |
dla a= |
| funkcja V(a) ma ekstremum |
| | 3 | |
| | √3 | | 2√3P | | P | |
Vmax= |
| * |
| *H= |
| *H |
| | 4 | | 9 | | 6 | |
teraz podstaw do wzoru na H obliczone a ⇔
| | P*√P | |
Vmax= |
| dla a=.. i H=... |
| | 94√12 | |
==================
Posprawdzajcie rachunki, bo może coś mi umknęło.
3 cze 17:57
Dawid: Wielkie dzięki , a ktoś ma pomysł na pierwsze zadanie ?
5 cze 17:24