objętość graniastosłupa
00000: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 3
√6.
Przekątne jednakowych ścian bocznych jego graniastosłupa wychodzące z tego samego wierzchołka
są do siebie prostopadłe i każda z nich jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 30
stopni.
Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Czy mógłby mi ktoś pokazać jak zrobić takie zadanie krok po kroku? Gdyż mam do wykonania arkusz
z całym wachlarzem atrakcji matematycznych, a nigdy nie omawiałam tego działu i nie za bardzo
wiem
jakie są zależności między tymi wszystkimi danymi
3 cze 13:47
3 cze 14:34
a7: teraz trzeba zrobić rysunek
3 cze 14:36
iteRacj@:

V= P
ABC*|EB|
|AC|=|CB|=3
√6
teraz z tych zależności wylicz |EB| i |CE|
3 cze 14:37
iteRacj@:
@
a7 akurat zrobiłam
3 cze 14:38
a7:

a=3
√6 β=90st α=30st
V=?
3 cze 14:42
a7: o @iteRacj@ no zabrałam się bo to zadanko długo czekalo a tu proszę

@00000 daj znać jak masz pytania
3 cze 14:44
iteRacj@:
mój graniastosłup zbyt kubistyczny a przez to niestety statyczny,
Twój bardziej artystyczny i pełen dynamizmu!
3 cze 14:48
a7: 
statyczny, ale elegancki i solidny, mój bardziej "poglądowy", chyba impresjonistyczny gotyk
(jesli jest coś takiego)
3 cze 14:53
00000: Dziękuję Wam, spróbuję coś ogarnąć
3 cze 15:12
iteRacj@:
wpisuj to, co obliczysz, to podpowiemy, jak dokończyć zadanie
3 cze 15:18
Mila:

α=30
b=3
√6
3 cze 15:37