Funkcje tworzące
ktoś: Mając zadanie, aby znaleźć an z użyciem funkcji tworzących
an =−an−1 +2an−2 dla n≥2 i a0 =1, a1 =2
Robię to w ten sposób:
f(x) = ∑m=2 2am−2xm − ∑l=2 al−1xl + 2x + 1
f(x) = 2x2∑h=0 amxm − x∑l=1 alxl + 2x + 1
f(x) = 2x2*f(x) − xf(x) + 2x + 1
Dobrze?
3 cze 13:40
ktoś: W ostatniej linijce jednak powinno być chyba:
f(x) = 2x2*f(x) − x[ f(x) − 1 ] + 2x + 1
3 cze 13:45
Pytający:
Trochę źle (i "l" nie jest zbyt przejrzyste).
f(x)=2x2∑m=0∞(amxm)−x∑k=1∞(akxk)+2x+1=
=2x2f(x)−x(f(x)−1)+2x+1
3 cze 13:46
Pytający:
3 cze 13:46
ktoś: Dzięki
3 cze 13:48