n! | ||
an= | ||
10n |
4n | ||
an= | ||
2n+3n |
n! | (n+1)! | |||
an= | an+1= | |||
10n | 10n+1 |
an+1 | ||
teraz sprawdzamy, czy iloraz | >1 dla każdego n (wtedy ciąg będzie rosnący) | |
an |
1 | ||
√n2+1−n= | , ciąg malejący | |
√n2+1+n |
4n | 1 | ||
= | , ciąg rosnący | ||
2n+3n | (1/2)n + (3/4)n |
(n+1)! | 10n | ||
* | ? Nie mam pojęcia jak to się skraca | ||
10(n+1) | n! |
(n+1)! | 10n | (n+1)*n! | 10n | n+1 | |||||
* | = | * | = | ||||||
10n+1 | n! | 10n*10 | n! | 10 |
n+1 | ||
dla n<9 | <1 → wartość wyrazów ciągu maleje | |
10 |
n+1 | ||
dla n>10 | >1 → wartość wyrazów ciągu rośnie | |
10 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |