Schemat liczenia całek za pomocą współrzędnych walcowych
ADAM: Obliczyć całkę po obszarze D.
∫∫∫zdxdydz
D: z=4−x2−y2, z=−5
Może ktoś mi napisać schemat postępowania, obliczania tego metodą współrzędnych walcowych?
Ogólnie umiem robić te zadania ale często robię jakieś głupie błędy rachunkowe, które
poprawiam potem i teraz już nie wiem która "ścieżka" jest poprawna, a która nie i robię te
zadania i robię i nie wiem dlaczego nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach. I potem okazuje
się, że coś źle postąpiłem, poprawiam to ale to nie jest metoda, bo na kolokwium nie będę
wiedział, czy ta odpowiedź którą otrzymałem jest prawidłową czy nie
3 cze 12:51
Adamm:
−5≤4−x2−y2
okrąg o promieniu 3 i środku (0, 0)
x=rcosθ
y=rsinθ
a z zostaje takie samo
θ∊[0, 2π], r∊[0, 3]
jakobian = r
∫02π ∫03 ∫−54−r2 zr dz dr dθ
reszta to rachunki
3 cze 14:34
Adamm:
schemat postępowania, powiedziałbym jest podobny jak dla każdej innej całki potrójnej
musisz zrozumieć po czym całkujesz, odpowiednio podstawić jeśli zajdzie potrzeba
3 cze 14:36