Działania na zbiorach
Tomasz: Witam pomoglby mi ktos rozwiazac to zadanie ? Z góry dziekuje za pomoc
Wyznaczyć zbiory:
1) A∪B
2) A∩B
3) A−B
4) B−A
5) A'
6) B'
dla :
a) A={x∊N: x<3}
B={x∊N: x≥3}
b) A={x∊R: x<1}
B={x∊N: x<1}
3 cze 12:45
Tomasz: w podpunkcie a) wyszlo mi że 1)
czy sprawdzilby mi to ktos i powiedział gdzie ewnetualnie mam bład i jak powinno być ?
1) A∪B=(1,+∞)
2) A∩B=∅
3) A−B={1,2}
4) B−A=(4,+∞)
5) A' =(3,+∞)
6) B'={1,2,3}
3 cze 13:36
a7: no AUB i trzeba jeszce uwzględnić, że A, B to sa liczby naturalne czyli wypisać
np. a)1)AUB= zbiór liczb nauralnych N
3 cze 13:40
Tomasz: no to wypisalem tylko moglbys sprawdzic mi to co wypisalem tam wyzej
3 cze 13:41
Janek191:
a)
1) A ∪ B = ℕ
2) A ∩ B = ∅
3) A \ B = A
4) B \ A = B
5) A ' = B
6) B ' = A
3 cze 13:41
a7: @Tomasz ty zrobiłes Drobną pomyłkę bo nie uwzględniłeś 0 i uwzględniłeś wszystkie liczby
rzeczywiste dodatnie, a w tym przykładzie 1) chodzi o same naturalne N
czyli AUB={0,1,2,3,4........,n} , gdzie n nalezy do N (liczb naturalnych)
3 cze 13:45
Tomasz: dobra oki teraz rozumiem dzieki wielkie.
3 cze 13:46
Tomasz: Zrobiłem juz ten podpunkt b) sprawdzi ktos czy jest dobrze ?
b)
1) A ∪ B = (−∞,1)
2) A ∩ B = (0,1)
3) A \ B =(−∞,0)
4) B \ A = (0,1)
5) A ' = (1,+∞)
6) B ' = (1,+∞)
3 cze 13:53
a7: @Tomasz w b) B też należy do Naturalnych zrób poprawki to będzie można spradwzić
3 cze 13:56
Tomasz: No własnie nie za bardzo wiem w ktorym przykladzie mam bład moglbys powiedziec w ktorym ?
3 cze 13:59
a7: np. AUB={0} bo B należy do naturalnych ?
3 cze 14:01
a7: sorry
3 cze 14:02
Janek191:
b) A ∪ B = A
A ∩ B = B = { 0 }
3 cze 14:02
Tomasz: skoro A∪B=A to jesli napisze przedział (−∞,1) a przedział A sa to rzeczywiste to moze byc taki
przedział ?
3 cze 14:04
a7:

np. A∩B={0} bo B to naturalne liczby
narysuj sobie może oś dla A i punkty dla B
3 cze 14:04
a7: jeśli część wspólna A i B A ∩B to tylko zero jest w części wspólnej
3 cze 14:05
Tomasz: no dobra to juz rouzmiem widze bład , a ten podpunkt a ktory zrobiłem ? Mam narysowane na
kartce xd
3 cze 14:06
a7: AUB jest dobrze (dlatego było sorry)
3 cze 14:07
Tomasz: okej bo janek napisał ze A∪B=A z tego pytam , a te reszte musze poprawic ?
3 cze 14:08
a7: A\B = (−
∞,0)∪ (0,1) inaczej A\B=A\{0}
3 cze 14:09
a7: no muisz uwzględnić tak jakby to że B to naturalne liczby − "punkty" a nie przedział
3 cze 14:10
a7: A'=<1,∞) jeden się wlicza do A' musi byc inny nawias nie okrągły (nie wiem jak oznaczacie)
3 cze 14:11
a7: ?
3 cze 14:12
Tomasz: a dalczego musi liczba 1 musi sie zawierac z w tym zbiorze ?
3 cze 14:12
Tomasz: oznaczamy tak samo
3 cze 14:13
Tomasz: chodzi mi o ten A\B
3 cze 14:13
Tomasz: bo jesli uznamy ze 0 nie nalezy do naturalnych to wtedy bedzie przedział (−∞,0) tak ?
3 cze 14:15
a7: A jest zdefiniowane jako mniejsze od 1 i musimy jeszcze odjąć B czyli liczby naturalne . W A
jest tylko jedna liczba naturalna czyli 0 musimy ją odjąć
3 cze 14:16
Tomasz: czyli przedział (−∞,0) moze byc bo jest nawias okrągły czyli 0 nie nalezy do zbioru ? dobrze
mysle czy nie ? xd
3 cze 14:18
a7: taj jest
3 cze 14:19
a7: tak jest
3 cze 14:19
a7: (zero nie nalezy do zbioru w takim zapisie)
3 cze 14:19
Tomasz: No czyli dobrze miałem zapisane xD a zbiór B−A będzie to zbiór pusty ?
3 cze 14:31