Oblicz objętość bryly ograniczonej funkcja
maserati98: Oblicz objętość bryły ograniczonej funkcja( y2)/9 + (x2)/4= 1, wiem ze to pewnie da się
rozwiazac jakimś prostym sposobem, ale nie wiem jak to ugryźć. Niby można byłoby coś
pokombinować żeby wyznaczyć r, bo to za pewne kula, ale nie wiem.
3 cze 12:38
a7: a to nie elipsa?
tak czy siak pewno liczy się całkę
3 cze 12:40
jc: π3*2 = 6π
3 cze 12:43
maserati98: Może i elipsa, nie mam pojęcia jak w ogóle narysować to, by móc calkowac
3 cze 12:49
3 cze 13:24
a7: musiałabym zajrzeć do notatek, chwilka
3 cze 13:24
a7: o już znalazłam linki tam są wskazówki, że
sprawdzamy ograniczenia na osi x oraz na osi y i liczymy całkę
tutaj te ograniczenia to z wzoru na elipsę b=3 i a=2 ?
ale nie umiem policzyć tej całki natomiast poniżej jest przykład bardzo pomocny jak myslę
https://matematykaszkolna.pl/forum/375881.html
3 cze 13:37