Rozwiąż rownanie.
xx: 8(4x+4−x)−54(2x+2−x)+101 = 0
3 cze 12:37
Fuerta: (2x+2−x)2=4x+4−x−2
3 cze 15:03
xx: @Fuerta
Dziękuje, tylko nie wiem jak to zastosować. Wolfram mi trochę inaczej potęguje.
(2x+2−x)2 = 4x + 4−x+2
Rozpisałem wyrażenie i wyszedł po podstawieniu taki wielomian:
2x = t
8t4−54t3+101t2−54t+8 = 0
Poszło z Twierdzenie Bézouta.
Rozwiązania to: t = 4, t = 2, t = (1/2), t = (1/4)
x=−2, x = 1, x=2
Pytanie tylko, czy można to prościej rozwiązać?
3 cze 18:44
ICSP: 8 * [2x + 2−x]2 − 16 − 54(2x + 2−x) + 101 = 0
t = 2x + 2−x
8t2 − 54t + 85 = 0
4 cze 10:18