trygonometria
00000: | | 1 | |
Dany jest kąt ostry o mierze α, dla którego cosα −sinα= |
| . Miara kąta spełnia warunek |
| | 5 | |
30<α<45
Dlaczego warunek to akurat tyle? Skąd to się wzięło?
3 cze 12:12
00000: ktoś posiada jakąś ideę?
3 cze 13:53
iteRacj@:
30
o<α<45
o ⇒ cosα>0, sinα>0
| | 1 | |
podnieś stronami do kwadratu i oblicz (cosα−sinα)2=( |
| )2 |
| | 5 | |
3 cze 14:03
iteRacj@:
nie mam idei, podaję sposób znalezienia kąta α
3 cze 14:04
00000: | | 24 | |
co trzeba obliczyć? wychodzi mi sinαcosα= |
| |
| | 50 | |
3 cze 14:22
iteRacj@: 30
o<α<45
o ⇒ 60
o<2α<90
o
i to jest pozwala obliczyć pozostałe funkcje trygonometryczne kąta α, albo sprawdzić w
tablicach jak jest przybliżona miara kata 2α, a więc pozwala obliczyć miarę α (zależy jakie
było polecenie)
3 cze 14:31