Trójkąt
mat: W trójcie rozwartokątnym ABC dane są długości boków: IBCI = 2√2 − 1, IACI = 2 oraz
IABI=√11
a) Wyznacz miarę kąta rozwartego tego trójkąta
b) Oblicz długość wysokości poprowadzonej na bok AB
3 cze 11:39
3 cze 12:32
mat: a jakim sposobem została tam policzona wysokość?
3 cze 12:36
mat: czy na to jest jakis wzór?
3 cze 12:36
a7: tak,
z tego co widzę to autor skorzystał z dwóch wzorów na pole trójkata
3 cze 12:46
a7: tj. raz wyrażone 1/2(a*b*)sinα a raz 1/2(ah)
3 cze 12:47
3 cze 12:49
mat: dziękuję <3
3 cze 13:29