matematykaszkolna.pl
potrzebująca :): -(x+2)2 (x-1)3 (x+4)5 > 0
14 lis 14:41
coco: ponieważ minus przed iloczynem to pozbywamy sie go zmieniając zwrot nierówności na przeciwny emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka! emotikonka czyli ....wszystko bez minusa <0 OKemotikonka zad. proste emotikonkaemotikonka uważnie czytaj co napiszę obliczamy miejsca zerowe (to podstawaemotikonkaemotikonka) x = -2 x = 1 x = - 4 zaznaczasz te miejsca na osi emotikonka rysujemy falistą krzywa przez te miejscaod prawej od góry ale pamietającemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka że tam gdzie wykładnik parzysty odbijamy się i pozostajemy po tej samej str. a gdzie nieparzysty to przechodzimy przez to miejsce na drugą str. osi (rozumieszemotikonka? więc nieparzysty przy x = 1 i x = - 4 parzysty przy x = - 2 nie mogę Ci tego narysować więc będziesz mieć od prawej od góry dojdziesz do jedynki i nie przechodzisz przez oś tylko odbijasz dogóry jak w paraboli i dalej zawracasz przez - 2 i tu przechodzisz pod oś i zawracasz do - 4 i juz tylko do góry nad oś Wiesz coś ztego emotikonka? rozwiazanie to wszystkie przedzały pod osią bo < 0 emotikonka odp x ∈( - 4, - 2) tylko tyle emotikonka
14 lis 15:02
potrzebująca :): dziękuję zrozumiałam!
14 lis 15:10
coco: Uffffff emotikonka! cieszę się i mysle ,że podobne już zrobisz sama coemotikonka? emotikonka
14 lis 15:11
coco: Ooooooemotikonka dobrze tłumaczyłam i źle napisałam powinno być OCZYWIŚSCIEemotikonkaemotikonkaemotikonka! przechodzimy przez jedynke w -2 odbijamyi do - 4 i w góręemotikonka poprawiona odp: x∈( - 4 , - 2)U( - 2 , 1) teraz takemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka! wielkie sorrrrrrrrrry emotikonka!
14 lis 16:11