funkcja
krzyss: Wykres funkcji wielomianowej czwartego stopnia jest symetryczny względem osi y i przechodzi
przez punkt P = (0,4), natomiast styczna do wykresu w punkcie Q = (4,0) jest równoległa do osi
x. Znajdź wzór, którym ta funkcja jest określona i naszkicuj jej wykres.
3 cze 11:01
jc: f(x)=ax4+bx2+c bo f(−x)=f(x)
f(0)=4
f(4)=0
f'(4)=0
f(x)=(x2−16)2−256+4
3 cze 11:16
3 cze 11:19
krzyss: | | 1 | |
mi wyszlo a=− |
| a b=−{1}{3} |
| | 192 | |
dobrze?
3 cze 11:27
3 cze 11:27
jc: Sprawdź, może ja się pomyliłem.
Sprawdzenie mojej funkcji.
f(4)=0
f'(4)=0
3 cze 11:35
krzyss: a pochodna powinna byc 4ax
3+bx nie
3 cze 11:37
jc: 4ax3+2bx
3 cze 12:18