Prawdo
pabloo: 8 osobową grupę przedszkolaków W pani ustawiła w sposób losowy w pary jedna za drugą Oblicz
prawdopodobieństwo tego że ustalona dwójka dzieci: a) będzie stała ze sobą w jednej parze
b)nie będzie stała ze sobą w jednej parze
3 cze 09:07
a7: | | | |
a) |Ω|= | − na tyle sposobów losujemy dwoje dzieci z osmiu |
| | |
| | | | | |
|A|= | * | pierwsze dziecko losujemy "dowolnie" (na dowolne miejsce) drugie |
| | | |
dziecko już musi być "ustalone"
| | | |
b) |Ω|= | − na tyle sposobów losujemy dwoje dzieci z osmiu |
| | |
| | | | | |
|B|= | * | pierwsze dziecko losujemy "dowolnie" (na dowolne miejsce) drugie dziecko |
| | | |
już musi być "ustalone" ale do wyboru z sześciu
3 cze 10:41
Jerzy: b) od wszystkich ustawień odjąć a)
3 cze 11:03
pabloo: odp ma byc do a) 1/7 a do b) 6/7 wiec cos sie nie zgadza
3 cze 11:22
pabloo: a wyjasnisz @Jerzy skad to sie wzielo

A permutacja tez wchodzi w rachube nie?
3 cze 11:24
3 cze 12:20
a7:
| | 1*2!*6! | | 1 | |
a) P|A|= |
| = |
| |
| | 7*2!*6! | | 7 | |
3 cze 12:24
a7: ?
3 cze 12:25
Pytający:
|Ω|=8! // liczba wszystkich możliwych ustawień (z uwzględnieniem miejsc w parach: po lewej lub
po prawej), kolejne dwójki to pary, przykładowo:
(p
1, p
2), (p
3, p
4), (p
5, p
6), (p
7, p
8)
(p
2, p
1), (p
3, p
4), (p
5, p
6), (p
7, p
8)
...
| |
// wybór pary dla ustalonej dwójki dzieci |
| |
2! // zamiana miejsc ustalonej dwójki dzieci w wybranej parze
6! // rozmieszczeń pozostałych dzieci w pozostałych parach
b) |B|=|Ω|−|A| // to zdarzenie przeciwne
3 cze 12:45