Calki
Mat: Obliczyc calke
A. Z e(√x) po dx
B. Z ( x5 + x4 −8)/ (x3 −4x)
3 cze 08:37
Mat: W pierwszym jest e do potegi pierwiastek z x
3 cze 08:37
Lech: A) podstawienie : √x = t ⇒dx = 2t dt
Czyli : ∫ e√x dx = 2 ∫ t et dt = ......przez czesci ......
3 cze 08:43
Mat: Ok dzieki a to drugie? Cos chyba z A i B w liczniku?
3 cze 08:51
jc: Wykonaj dzielenie.
3 cze 09:06
Mat: wyszło mi x2 + x + 4 i reszta 4x2 +16x −8
3 cze 09:21
jc: | | x2+4x−2 | |
Liczysz więc: ∫(x2+x+4)dx + 4∫ |
| dx |
| | x(x2−4) | |
Pierwsza całka oczywista.
| x2+4x−2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x2−4) | | x | | x−2 | | x+2 | |
i dalej też prosto.
3 cze 09:33
Mat: Ok dzieki
3 cze 09:56