granica
basy: Jak obliczyć granicę:
| | 1 | |
lim(x,y)−>(0,0)[(x2+y2)*(sin |
| )], x2+y2≠0 |
| | x2+y2 | |
Myślałem nad podstawieniem odpowiednich ciągów ale nie mam pomysłu jakich.
3 cze 00:53
Adamm:
| | 1 | | 1 | |
lim(x, y)→(0, 0)[(x2+y2)sin |
| ] = limz→0 z*sin |
| = 0 |
| | x2+y2 | | z | |
3 cze 01:07
basy: ..=1 ?
3 cze 01:12
Adamm: = 0
3 cze 01:12
basy: I jeszcze jedno:
| | | | 1 | | 1 | |
limh−>0 |
| =limh−>0[ |
| *h2sin |
| ]=0*1=0 |
| | h | | h | | h2 | |
Można to rozwiązać w taki sposób czy trzeba z tw o trzech ciągach ?
3 cze 01:40
Adamm:
h jest zbieżne do 0, a sinus ograniczony, całość zbieżna do 0
nie wiem dlaczego napisałeś tam 0*1
3 cze 01:59
basy: Czyli bedzie
1/h=
∞ przy h −>0
czyli
∞*1=
∞
Można w taki sposób ?
3 cze 02:03
Adamm:
nie
po pierwsze
1/h=
∞ przy h→0 − to nie ma sensu
jak już to piszemy
1/h→
∞ przy h→0
po drugie
to nie jest prawda
1/h→
∞ przy h→0
+
1/h→−
∞ przy h→0
−
ale 1/h do niczego nie dąży przy h→0
po trzecie
| | 1 | |
h2sin |
| nie dąży do 1 przy h→0 |
| | h2 | |
3 cze 14:18