dowod
johnik: Wykaż że dla każdej liczby naturalnej n liczba 2(4n+1)+ 3(n+1)jest podzielna przez 5
3 cze 00:07
Blee:
Przeciez to jest bzdura.
Niech n=1
25 +32 = 32 + 9 = 41
3 cze 00:27
a7: ale tu jest chyba błąd, bo to nie wygląda na podzielne przez 5 np. dla n=1
3 cze 00:29
Blee:
A nawet gdyby bylo podzielne dla jakiegos n to juz dla n+1 na pewno nie jest podzielne bo:
24(n+1)+1 + 3(n+1) +1 = 16*24n+1 + 9*3n+1 = 24n+1*7 + 9*5j a pierwszy czynnik
nie jest podzielny przez 5
3 cze 00:36
Blee:
Oczywiscie zrobilem blad co i tak nie zmienia faktu ze jezeli jest podzielnosc dla jakiegos n
to dla n+1 tejze podzielnosci juz nie ma
Powinno byc 23n+1 + 3n+1
3 cze 00:39
pabloo: Jejku, przepraszam, 3(4n+1)
Wykladniki przy 2 i 3 są identyczne, sorki
3 cze 09:16