Rozkład normalny - prawdopodobieństwo
Wolfff: Mam problem z następującym zadaniem: . Na podstawie pewnych badan stwierdzono, ze zmienna
losowa X opisujaca procent zanieczyszczen w probce rudy miedzi ma rozklad o dystrybuancie
F(x) =
0 dla x ≤ 0,
x2 dla 0 < x ≤ 1,
1 dla x > 1.
Wybrano niezaleznie piec probek. Wyznaczyc prawdopodobienstwo, ze wiecej
niz dwie probki zawieraja ponad 75% zanieczyszczen.
Kompletnie się zatrzymałem na tym zadaniu, proszę bardzo o wyjaśnienie. Dziękuję.
2 cze 21:21
Blee:
| | √3 | |
P(A) = 1 − |
| <−−− szansa sukcesu dla pojedynczej probki |
| | 2 | |
2 cze 22:03
Wolfff: Nope, odpowiedź to 7/16, tylko nie wiem jak do niej dojść.
2 cze 22:12
Wolfff: Równanie wygląda w ten sposób tylko go nie rozumiem: p = P(X>3/4) = 1 − (X≤3/4) = 1 − F(3/4) =
1−9/16 = 7/16
2 cze 22:13
3 cze 03:33
a7: to jest tak, że
dla jednej próbki P(X>3/4)=1−lim
(x→0,75
+)F(X)=1−(3/4)
2=1−9/16=7/16
następnie liczymy, że więcej niż dwie próbki beda miały ponad 75% zanieczyszczeń
Y −il. próbek z zanieczyszczeniami ponad 75% ma rozkład Bernouliego (n=5, p=7/16)
liczymy jak w przykładzie podstawiając odpowiednie parametry analogicznie jak w linku na str.2
podpunkt b)
| | | |
p=P(Y≥2)=1−P(Y=0)−P(Y=1)−P(Y=2)=1− | *N{(7/16)}0*(1−7/16)5 − |
| | |
| | | | | |
| *N{(7/16)}1*(1−7/16)4− | *N{(7/16)}2*(1−7/16)3=... =... ≈ ........ |
| | | |
3 cze 04:30
a7: powinno być p=P(Y>2) (bo więcej niż dwie próbki) reszta chyba ok
3 cze 04:56
a7: p=P(Y≥2)=1−P(Y=0)−P(Y=1)−P(Y=2)= 1−1*1*(9/16)
5 − 5*(7/16)*(9/16)
4−10*(7/16)
2*(9/16)
3=
≈1−0,056−0,219−0,34 ≈ 0,385
=======
3 cze 05:27
Wolfff: O, dzięki za link coś spróbuję z tego ogarnąć. Robiłem podobne zadania i nigdzie nie
występowały
granice. I co ma w sumie granica do podniesienia tego do kwadratu czy w ogóle tego odwrócenia.
co do tego rozpisania to mam to zapisane w ten sposób:
p = P(Y>2) = P(Y=3) + P(Y=4) + P(Y=5) = .....
3 cze 16:01
a7: no tak tak też można
bo albo odejmujemy zdarzenie , że w zero próbkach będzie , w jednej i dwóch
albo tak jak Ty masz dodajemy zdarzenia że będzie w więcej niż dwóch próbkach
czyli w trzech próbkach, czterech lub pięciu i liczymy .... wyjdzie to samo (jak nie ma pomyłki
w obliczeniach)
a ten limes to myślałam że może będziesz już jakoś sam wiedział w przykładzie nie jest
wytłumaczony pewnie to wynika z teorii
ponieważ w tego typu zadaniach ten limes nie jest "udziwniony" (jak przypuszczam) to może u
Ciebie było to pomijane i po prostu bierze się wartość dystrybuanty właściwą dla obliczeń
?
3 cze 16:13
a7: a podnosimy do kwadratu , bo wartość w zadaniu jest tak zdefiniowa x2 dla 0<x≤1
chyba dlatego, ale nie wiem
3 cze 16:16
Wolfff: No może po prostu mam to rozumieć że jak będę miał F(a) to wykonuje na a takie operacje jakie
są w rozkładzie, w tym przypadku x2 więc to 3/4 też do kwadratu. Pewnie jest też jakaś zasada
że można to zrobić tylko jak jest w formie P(X≤a) i stąd to odwrócenie P(X>3/4) = 1 − P(X≤3/4).
Dzięki za pomoc.
3 cze 16:19