Pochodna silna
Fistaszek: Cześć, mógłby mi ktoś wyjaśnić tak łopatologicznie definicję pochodnej silnej?
Np. jeśli chodzi o taki banalny przykład jak:
f(x,y) = xy
Wiem jak policzyć z tego pochodne cząstkowe, ale jak je złożyć w tą pochodną silną?
2 cze 20:51
jc: Potrafisz napisać wzór płaszczyzny stycznej w punkcie (x0,y0)?
z=Ax+By+C
Pochodną jest przekształcenie (x,y) →Ax+By.
Może się jednak zdarzyć, że płaszczyzna styczna nie istnieje,
wtedy nie mamy pochodnej.
2 cze 21:44
Adamm:
czy chodzi ci po prostu o pochodną Frecheta, albo jak ja to mówię, po prostu pochodną?
2 cze 21:44
Adamm:
w takim razie
pochodna jest dana wzorem
f'(x, y)•(dx, dy)=fxdx+fydy
czyli
f'(x, y)•(dx, dy)=ydx+xdy
2 cze 21:46
Adamm:
tak jak pisze jc, pochodna to po prostu przybliżenie funkcji tak dobre, że
możemy mówić o płaszczyznach przybliżających naszą funkcję w otoczeniu punktu
2 cze 21:50
Fistaszek: Ok chyba zaczynam rozumieć. Tylko w momencie przechodzenia z cząstkowych na tą mocna mam
problem ...
2 cze 22:04