podaj przykład 2 różnych wektorów z przestrzeni liniowej R^4
xxx: Hejka, będę bardzo wdzięczny za pomoc

Dane przekształcenie liniowe f: R
4→R
3 ma postać f(x,y,z)=(5x−3z,2y−2t,x+y+2z−2t).
Podaj przykład 2 różnych wektorów z przestrzeni liniowej R
4, które przekształcenie liniowe f
przeprowadza na wektor w=(2,1,4).
2 cze 18:20
Adamm:
f(x, y, z, t)=(2, 1, 4) (zapomniałeś zmiennej)
i wyznacz przykładowe x, y, z, t
2 cze 18:23
xxx: Właśnie dlatego zastanawiam się jak to zrobić, bo w zadaniu jest bez tej
zmiennej, tak jak napisałem

Czyli jest to raczej błąd w zadaniu?
2 cze 18:25
Adamm:
pomyśl
f(x, y, z) to jest funkcja ilu zmiennych? a w definicji masz funkcje ilu zmiennych?
oczywiście że błąd w zadaniu, nie ma tutaj wątpliwości
2 cze 18:45
xxx: A jak w takim razie jak przyrównać to do wektora, który jest w przestrzeni R3?
Rozpisałem to tak:
a(5,0,3,0) + b(0,2,0,−2)+c(1,1,2,−2)=(1,2,3)
2 cze 19:10
xxx: Ech już nie ogarniam tych przestrzeni... czy powinienem tutaj wyznaczyć wektor (x,y,z,t) a nie
przyrównywać do wektora w(1,2,3) czy jak?
2 cze 19:12
Adamm:
popatrz na to co napisałem o 18:23
2 cze 19:19
xxx: Sorki dopiero załapałem o co chodzi w tym

dzięki za pomoc!
2 cze 19:31