Matoda trapezów-całka
rasmus: Mam pytanie do takiego zadania:
Znajdź przybliżoną wartość całki metodą trapezów, dzieląc przedział całkowania na 3 równe
podprzedziały
1
∫ (x2+2x)dx
−3
Metodę jak się to robi ogarniam, tylko pytanie 'techniczne'.
Jeśli mam podzielić przedział na 3 równe podprzedziały to k będzie równe 3, czy 4, czyli:
Mam przyjąć, że x0=−3 i tu 3 kolejne x i x4=1
Czy x0=−3 i pozostałe x do x3 i x3=1
Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi, bo pytanie trochę dziwnie napisałem, ale nie wiem
jak inaczej xd.
2 cze 17:20
sushi:
2 cze 17:53
rasmus: A faktycznie, mogłem sobie tak narysować, widać, że 3 podprzedziały.
Dzięki
2 cze 17:56