Przekształcanie wykresu funkcji wykładniczej
janein: Naszkicuj wykres funkcji wykładniczej określonej wzorem f(x)=4*22−1−1.
a) Na podstawie wykresu funkcji f naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc, że g(x)=|f(1−x)−5|.
b) Napisz wzór funkcji g i oblicz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji g i osi OY.
c) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie g(x)=m2−2 ma dwa rozwiązanie
różnych znaków.
2 cze 16:00
): tu nie ma funkcji wykładniczej, jest f.stała
popraw wzór
2 cze 16:07
janein: ojej, f(x)=4*2x−1−1.
2 cze 22:42
a7:
najpierw rysujesz 4*2x−1
potem obniżasz ten wykres o 1
b)g(x)=|4*2−x−1| = |4/(2x) − 1 |
g(x)=0 dla x=2
2 cze 23:28
Adamm:
to nadal nie jest funkcja wykładnicza
2 cze 23:29
a7: a jaka to jest?
2 cze 23:29
Adamm:
jakaś jest
ale nie wykładnicza
2 cze 23:31