Najmniejsza i największa wartość funkcji
Róża: Proszę o pomoc :
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f(x) = −3x3 +x + 2 na przedziale domkniętym
[0,1].
Czyli najpierw zaczynamy od pochodnej tak ?
2 cze 14:53
iteRacj@:
1/ sprawdź, czy w tym przedziale funkcja ma maksimum lub minimum, jesli tak, to ile ono wynosi
2/ oblicz wartość funkcji dla krańców przedziału czyli dla 1 i dla 0
2 cze 14:57
Adamm:
tak
wyznacz punkty dla których f'(x)=0, i podstaw pod swoją funkcję
jeszcze mogą być na brzegach, czyli x=0 lub x=1
2 cze 14:58
Adamm: praktycznie nie opłaca się sprawdzać czy są to ekstrema
2 cze 14:58
Jerzy:
Tak,bo szukamy ekstremum lokalnego w podanym przedziale.
2 cze 14:58
Adamm: globalnego
2 cze 14:59
Róża: No dobrze. Czyli pochodna tej funkcji to −9x
2+1. Przyrównujemy to do zera czyli :
−9x
2+1=0
−9x
2=−1/:(−9)
x
2 =

Co dalej ?
2 cze 15:04
Jerzy:
Sprawdź,czy funkcja posiada ekstremum lokalne dla x = 1/3
2 cze 15:17
Adamm:
x2=1/9
x=1/3 lub x=−1/3
teraz wbrew wszelkiemu przekonaniu, nie sprawdzamy czy x=1/3 jest ekstremum lokalnym,
bo po co?
f(1/3)=...
f(0)=...
f(1)=...
i sprawdzasz która jest największa, a która najmniejsza
2 cze 15:27
2 cze 15:30