Problem z metodą przewidywań
Wektor: Mam do rozwiązania takie równanie metodą przewidywań:
y''−3*y''+2*y=3*exp(2*x)
zacząłem sobie rozwiązywać:
r2−3*r+2=0
Δ=1
r1=1
r2=2
y=C1*exp(x)+C2*exp(2*x)
i tu trafiłem na problem bo nie wiem co dalej..
proszę o pomoc.. Nie jestem asem matematycznym a na zajęciach rozwiązaliśmy dwa zadania w
których prawa strona była równaniem kwadratowym a w tym jest 3*exp(2*x) i nie mam nawet na
czym się wzorować :<
2 cze 14:51
Adamm:
y1=C1ex+C2e2x − twoje rozwiązanie równania jednorodnego
y2=Axe2x − to przewidujesz
podstawiasz y2 do równania by wyznaczyć A
y1+y2 − rozwiązanie
2 cze 14:56