indukcja matematyczna
Roksana: Powołując się na indukcję matematyczną udowodnij że jeżeli funkcja f:N→ℕ
| ⎧ | f(0) = 8 | |
| ⎩ | f(n) = 4f(n − 1) − 21, n >= 1 |
|
to f(n) = 4n + 7, n >= 0.
2 cze 14:37
Blee:
Nie dalej jak dwa dni temu analogiczne zadanie sie robilo tutaj. Poszukaj.
2 cze 15:46
Blee:
f(n) = 4n +7 NIE JEST prawda dla kazdego n≥0
2 cze 15:47
Roksana: Twierdzenie:
Jeśli f(0)=8
f(n)=4f(n−1)−21, n≥1, to f(n) = 4n+7, n≥0.
Dowód:
Korzystamy z Twierdzenia o indukcji matematycznej
dla n=0 wzór ma postać f(0)=8
Dowodzimy "prawa przejścia"
Jeśli wzór jest prawdziwy dla n=5 to jest prawdziwy dla n=5+1
f(k)=4k+7
f(k+1) = 4*f(k)−21= 4(4k+7)−21= 4k+7
Zatem, z twierdzenia o indukcji matematycznej wzór jest prawdziwy dla każdego n∊N
Czy jest to poprawnie wykonane ?
2 cze 16:46
Roksana: Czy ktoś mógłby pomóc ?
2 cze 18:51
Dominik: nie jest. zeby pokazac, ze ∀n∊ℕ A(n) nalezy pokazac:
(1) A(0)
(2) ∀k∊ℕ A(k) ⇒ A(k + 1)
(1) mozna uznac za oczywiste. w (2) musisz (bo dowodzimy implikacji) sformulowac zalozenie −
jak wyglada?
2 cze 19:10
Roksana: Sprawdzam dla n+1
f(n+1)=4f(n)−21*4(4
n+7)−21=4
n+1+28−21=4
n+1+7
2 cze 19:46
Blee:
Przeksztalcenia prawidlowe. Brak jednak 'opisowki'.
Z tego powodu w takiej formie dowod jest do wywalenia
2 cze 20:18
Roksana: opisówki ? czyli jak powinnam to opsiać ? mogę prosić o pomoc ?
3 cze 08:28
Roksana: Czy ktoś jest w stanie mi wyjaśnić jak mam dokładnie to opisać ?
z tego co mi się wydaje to trochę to opisałam. nie jestem jednak pewna czy zadanie jest
zrobione do końca
3 cze 18:32
jc:
f(0)=8
f(n+1) = 4f(n) − 21
Mamy wykazać wzór f(n)=4n+7.
Dowód indukcyjny.
f(0)=8, wzór daje nam f(0)=1+7=8, a więc tyle samo.
Załóżmy teraz, że f(n)=4n+7. Wtedy f(n+1)=4f(n)−21=4(4n+7)−21=4n+1+7.
Dlatego dla każdego n, f(n)=4n+7.
3 cze 18:45