Reguła de L'Hospitala
Żaneta: | | e2x+x2 | |
Z wykorzystaniem reguły de L'Hospitala oblicz granicę lim x→0 |
| |
| | 1+4x | |
Czyli najpierw za x podstawiamy 0 tak?
Czyli wychodzi :
Dobrze liczę ? Proszę o pomoc.
2 cze 13:45
Jerzy:
Tutaj nie trzeba stosować reguły H,a granica to 1
2 cze 13:55
Jerzy:
Ale jeśli x zmierza do ∞, to tak.
2 cze 13:56
Żaneta: Jeszcze jedno mam takie zadanko tym razem oblicz bez użycia Reguły de L'Hospitala
| | x2+1 | | 12+1 | | 2 | |
lim x→1 |
| = |
| = |
| |
| | x4−1 | | 14−1 | | 0 | |
Czy coś tu jest nie tak ?
2 cze 13:57
Jerzy:
= + ∞
2 cze 13:59
Żaneta: Aaa no tak zgadza się. Super dziękuję bardzo.
2 cze 13:59
jc:
| | 1 | |
Granica |
| w punkcie x=1 nie istnieje (granica niewłaściwa również nie istnieje). |
| | x2−1 | |
2 cze 14:02
Jerzy:
Racja,ale jednostronna tak.
2 cze 14:09