Wykaż
math : Wykaż że jeśli α∊(180st., 270st.) to wartość wyrażenia
| | cos α | | 1−sin α | |
( |
| − |
| ) cos α |
| | 1+√1−cos2 α | | √1−sin2 α | |
jest stała
2 cze 11:23
ICSP: | | cosα | | 1 − sinα | |
( |
| − |
| ) cosα = |
| | 1 + |sinα| | | |cosα| | |
| | cosα | | 1 − sinα | |
= ( |
| + |
| ) cosα = |
| | 1 − sinα | | cosα | |
| | cos2α + 1 − 2sinαcosα + sin2α | |
= ( |
| )cosα = |
| | (1 − sinα)cosα | |
= 2
2 cze 12:27
math : Skąd się wzięło w 3 linijce "−2sinαcosα"?
3 cze 08:15
Lech: (1− sin α)(1 − sin α) = 1− 2 sin α cos α + sin2α
3 cze 08:19
math : Dziękuję! A potem co się dzieje że wychodzi 2?
3 cze 08:20
Lech: W tresci zadania jest blad ?
3 cze 08:44
math : Jest dobrze przepisane

czyli nierozwiązywalne zadanko?
Wynik powinien wyjść faktycznie 2 tylko nie wiem jak osoba wyżej do tego doszła
3 cze 08:49
a7: w drugiej linijce wyrażenie w nawisie @ICSP sprowadził do wspolnego mianownika
następnie wychodzi
[(cos2α+(1−sinα)(1−sinα)] * cosα / [(1−sinα)*cosα] =
cosα się skraca
=(cos2α+1−2sinα+sin2α)/(1−sinα)=
cos2α+sin2α równa się 1
=2−2sinα/(1−sinα)= [2(1−sinα)]/(1−sinα)=2
3 cze 09:29
a7: przepraszam za pomyłki w edycji,
w ostatniej linijce oczywiście chodziło o
| 2−2sinα | | 2(1−sinα) | |
| = |
| = 2 |
| 1−sinα | | 1−sinα | |
3 cze 09:31
math : Dziękuję bardzo!
3 cze 09:52