Równanie liniowe I rzędu
Pilne: znowu ten sam problem. równanie liniowe I rzędu:
1/x*dy/dx−xy=x. Czy może ktoś mi powiedzieć jaka będzie odpowiedź. Mi wychodzi y=−1 a w
odpowiedziach mam podane: y=C*e(1/3x3)−1
2 cze 11:03
Jerzy: Twoja funkcja jest rozwiązaniem tego równania,podstaw i sprawdź.
2 cze 11:06
Pilne: ale do którego równania mam podstawić? do tego wyjściowego? więc za y podstawić −1 a za dy
pochodzna z tego wiec 0?
2 cze 11:07
Jerzy:
1/x*0 − x*(−1) = x
2 cze 11:09
Pilne: Dobrze, dziękuję bardzo, wychodzi 0=0, więc znowu ta odp jest dobra
2 cze 11:10
jc: y=−1 to tylko jedno z wielu rozwiązań.
2 cze 11:11
Jerzy:
Nie.... wychodzi : x = x , czyli: L = P
2 cze 11:12
Pilne: no, ale rozwiązując ro równanie tylko taka odpowiedź mi wychodzi, jeśli to jest źle to proszę o
rozpisanie tego
2 cze 11:13
Pilne: to ja już sie pogubiłam, jakie ma być poprawne rozwiązanie tego
2 cze 11:15
Mariusz:
y = Ce
x3/3
y(x)=C(x)e
x3/3
| 1 | |
| (C'(x)ex3/3+C(x)x2ex3/3)−xC(x)ex3/3=x |
| x | |
C'(x)e
x3/3+C(x)x
2e
x3/3−x
2C(x)e
x3/3=x
2
C'(x)e
x3/3=x
2
C'(x)=x
2e
−x3/3
t=−x
3/3
dt=−x
2dx
C(x)=−e
−x3/3+C
1
y(x)=(−e
−x3/3+C
1)e
x3/3
y(x)=−1 + C
1e
x3/3
Zapomniałaś gdzieś o stałej całkowania albo o tym
że całka ogólna równania niejednorodnego jest
sumą całki szczególnej równania niejednorodnego i całki ogólnej równania jednorodnego
To co otrzymałaś to tylko całka szczególna równania niejednorodnego
2 cze 16:35
Pilne: Masz racje zapomniałam o c dopisać juz przy końcu, dziękuję Ci bardzo
2 cze 18:58