matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbiory
matma po nocach:
6
1
Niech A,B⊂Ω, P(B)=
oraz P(A|B)=
. Udowodnij, że prawdziwa jest nierówność
11
2
3
8
≤P(A)≤
.
11
11
P(A|B)=U{P(A∩B){P(B)}
3
P(A∩B)=
11
I nie wiem co dalej z tym zrobić. Podstawiłem do wzoru na sumę i otrzymałem
3
P(AuB)=P(A)+
11
2 cze 10:33
Pytający:
3
=P(A∩B)≤P(A)
11
8
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1 ⇒ P(A)≤1−P(B)+P(A∩B)=
11
2 cze 12:32