równanie liniowe I rzędu
Pilne: Rozwiąż równanie liniowe I rzędu:
dy/dx+xy=2x
2 cze 10:04
daras: wypowiedz jeszcze tajne zaklęcie
2 cze 10:08
Pilne: Bardzo proszę o rozpisanie tego
2 cze 10:14
Jerzy:
y = C*e−1/2*x2 i teraz uzminnij stałą.
2 cze 10:24
Pilne: do tego etapu doszłam tylko potem musiałam się pomylić, bo wychodzi mi y=2, a w odp jest inna
odpowiedź, a nie wiem gdzie się pomyliłam, mogłabym Cię prosić, żebyś dalej to rozpisał?
2 cze 10:27
Jerzy:
Pokaż,jakie masz równanie przed całkowaniem ?
2 cze 10:35
Pilne: C'(x)=2xe(1/2x2) to w nawiasie to potęga e
2 cze 10:46
Jerzy:
Liczę w pamięci,ale raczej nie ma tej dwójki przed x.
Teraz zcałkuj obustronnie.Z prawej licz podstawiając 1/2x2 = t
2 cze 10:50
Jerzy:
Sorry .... dobrze, w równaniu wyjściowym jest 2x
2 cze 10:53
jc: Masz dobrze. Przecież y=2 jest rozwiązaniem.
2 cze 10:53
Pilne: to 2 wzięło się z prawej strony, bo jest tam 2x. Tak robiłam po zcałkowaniu wyszło mi, że
C(x)=2e(1/2x2) i po podstawienu tego do y=c(x)*e(−1/2x2) te liczby e się skrocą
2 cze 10:55
Pilne: tak? Oki czyli to w odp jest błąd

Dziękuję
2 cze 10:55
Jerzy:
Podstaw y = 2 i zobaczysz,że jest dobrze.
2 cze 11:01