całka nieoznaczona
Robert: Czy pomoze mi ktos obliczyc tą całkę:
wyciagnalem 1/2 przed calke ale nie wiem co dalej
2 cze 00:34
Blee:
| 9x +2√x − 1 | | 9 | | 1 | |
| = |
| √x + 1 − |
| |
| 2√x | | 2 | | 2√x | |
I liczysz trzy osobne calki elementarne
2 cze 01:27
Robert: obliczając te całki wychodzi mi
9√x3+x−√x
a to nie jest poprawna odpowiedz
2 cze 17:42
Jerzy:
| | 1 | |
Dla każdej wykorzystaj wzór: ∫xndx = |
| *xn+1 + C |
| | n+1 | |
2 cze 17:48
Robert: ale przeciez 2√x przez 2√x to będzie 1 a calka z 1 to x
2 cze 20:00
Robert: tak czy nie?
2 cze 20:45
a7:
∫9/2√xdx= 3x3/2 +c1 ?
∫ 1dx= x+c2 ?
∫1/(2√x)=1/(2x)+c3 ?
3x3/2 +c1 + x+c2 − 1/(2x)+c3 ?
2 cze 21:01
Robert: w pierwszej całce mamy 9x/2√x i mi wychodzi inny wynik
2 cze 21:16