.
Adamm:
Mamy pewne tożsamości:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| +...=∫01 xx dx |
| 11 | | 22 | | 33 | | 44 | |
oraz
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| +...=∫01 x−x dx |
| 11 | | 22 | | 33 | | 44 | |
tożsamości te zwą się "snem Sophomore'a"
stąd pomysł na "funkcję Sophomore'a" :
Sphd(α, x) = ∫
0x t
αt dt, x>0
Jeśli kogoś z was tym zaciekawiłem, to tutaj jest link do
angielskiej wikipedii (niestety nie znalazłem nic po polsku)
https://en.wikipedia.org/wiki/Sophomore%27s_dream
1 cze 23:20
Mila:
Ciekawe
1 cze 23:32
Adamm:
Sophomore to z angielskiego, student drugiego roku
stąd nazwa
Anglicy mają różne ciekawe (i dziwne) nazwy na matematyczne obiekty
1 cze 23:46
a7:
1 cze 23:59