zadanie
lalo: Piłka o promieniu r=3 (pełna w środku) została umieszczona w większej piłce o promieniu r=6.
Jaką objętość zajmuje? Ile zostało wolnej przestrzeni?
1 cze 22:17
a7: V1=4/3πr3
V2=4/3πR3
V2−V1=4/3π(R3−r3)
1 cze 22:24
a7: piłka to kula o promieniu r =3
większa piłka ma promień R=6
wzór ogólny na objętość kuli to V=43πR3
V1=4/3πr3=36π − taką objętość zajmuje mała kula (piłka)
V2=4/3πR3=288π
V2−V1=252π − tyle zostało wolnej przestrzeni
ok?
1 cze 22:37
a7: ?
1 cze 22:38
Mila:
Tak
1 cze 23:35