minimum
matma po nocach: Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 1. Ile wynosi maksymalne pole takiego trójkąta.
a+b+c=1 ; a
2+b
2=c
2
c=1−a−b
W kluczu:
Oznaczenie: b− jedna z przyprostokątnych trójkąta. Znalezienie pola jako funkcji b:
Chodzi mi tylko o ustalenie funkcji optymalizowanej, nie mogę do niej dojść.
1 cze 20:18
Lech: Policz pochodna funkcji P wzgledem zmiennej b .
1 cze 20:50
Mila:

a+b+c=1
a
2+b
2=c
2
−−−−−−−−−−−−−
a+b=1−c /
2, 0<c<1
a
2+2ab+b
2=c
2−2c+1⇔
2ab=−2c+1⇔2ab=−2*(1−a−b)+1
2ab=−2+2a+2b+1
2ab−2a=2b−1
2a(b−1)=2b−1)
| | 2b−1 | | 1 | |
a= |
| i 0<a<1⇔b∊(0, |
| ) |
| | 2*(b−1) | | 2 | |
| | 1 | | 2b2−b | |
P(b)= |
| a*b= |
| |
| | 2 | | 2*(2b−2) | |
Policzysz dalej sam?
1 cze 22:02
matma po nocach: Tak, dziękuję bardzo za rozpisanie
1 cze 23:22
Mila:
1 cze 23:31