Rozwiązywanie równań różniczkowych
Grześ: Cześć, mam pytanie do forumowiczów. Chcę się zabrać za równania różniczkowe, lecz nie jestem
pewny czy moja wiedza wystarczy do rozwiązywania ich, bo temat całek potraktowałem trochę po
macoszemu. Umiem rozwiązywać jedynie całki nieoznaczone metodą przez podstawienie (b. dobrze).
Czy wystarczy to do ogarnięcia równań różniczkowych? Jeżeli nie to jakie braki uzupełnić (np.
całkowanie przez części)
1 cze 19:37
Lech: Jest sporo roznych rodzajow rownan rozniczkowych , dobrze ze znasz podstawy
rachunku calkowego i rozniczkowego , teraz po kolei rozwiazuj rownania
rozniczkowe zaczynajac od metody rozdzielania zmiennych __np.
| | dy | |
y ' = xy ⇔ |
| = xy ⇔ dy/y = xdx ⇔ ∫ dy/y = ∫ xdx ⇒ ln|y|= x2/2 + C ⇒ |
| | dx | |
y = C* e
x2/2
Zawsze spawdzaj wynik poprzez rozniczkowanie , powodzenia ! !
1 cze 20:24
Adamm: umiejętność całkowania przez części jest potrzebna
1 cze 21:39