...
agata: Sprawdzić, czy zbiór U jest podprzestrzenią przestrzeni C
2 nad ciałem C, jeżeli:
___
U={(z
1,z
2) e C
2 : z
1=z
2}.
1 warunek podprzestrzeni:
a*z e U aeC/R
a=1−i
z=(i,−i) e U
(1−i)(i,−i)= (1+i, −1−i) nie należy do U
2 warunek podprzestrzeni:
z+u e U (wektory)
JAK SPRAWDZIĆ DRUGI WARUNEK NAD CIAŁEM C?
wiem, ze nie trzeba dalej jak juz pierwszy nie jest ok
ale pytam sie z własnej ciekawosci?

z gory dziekuje : )
1 cze 16:36
Adamm:
U={r(eiφ, e−iφ): r∊ℛ+∪{0}, φ∊[0, 2π) }
r0eiφ0*r(eiφ, e−iφ) = r0r(e{i(φ+φ0), e−i(φ−φ0))
jak widzisz, kąt pozostaje zmieniony, i nasz punkt należy do zbioru tylko jeśli
r0r=0 lub φ+φ0=φ−φ0 (z dokładnością do 2π)
czyli w ogólności taki punkt nie należy do zbioru U
1 cze 17:06