fizyka
z: Winda o masie 2500 kg podnosi na wysokość 25 m w ciągu 40 s. Sprawność urządzenia wynosi 60%.
Jaka jest moc silnika podnoszącego windę?
Wiem, że muszę skorzystać tu z równania E=W. Energia potencjalna równa E = mgh musi być równa
pracy wykonanej przez windę (W = Pt).
Mam więc równanie: mgh=Pt
Nie wiem jednak na którym etapie obliczeń i w którym miejscu uwzględnić sprawność 60%. Mogłabym
prosić o pomoc?
1 cze 16:01
Lech: Sprawnosc kazdego urzadzenia :
| | energia uzyteczna | | mgh | |
η = |
| = |
| ⇒ P = ........ |
| | energia calkowita | | Pt | |
1 cze 16:31
z: | | mgh | |
P = |
| . Zatem wychodzi, że P ≈ 26042 W? |
| | ηt | |
1 cze 17:55
z: Bo rozumiem, że η mam podać jako wartość liczbowa 0.6?
1 cze 17:56
Lech: Tak , η = 60% = 0,6
1 cze 18:05
z: Dziękuję bardzo!
1 cze 19:28