wartość oczekiwana zmiennej losowej
iteRacj@: W pojemniku jest (n−2) krążków o równowartości 100 zł, n krążków o równowartości 200 zł oraz
(n+2) krążków o równowartości 300 zł. Z pojenimka wyjmujemy z niego losowo dwa krążki. Zmienną
losową określamy X
n jako równowartość wylosowanych krążków.
1/ oblicz EX
n
Proszę o sprawdzenie mojego sposobu rozwiązania.
wyznaczam zbiór wartości zmiennej losowej Xn
wyznaczam wartości oczekiwaną zmeinnej losowej Xn
http://www.wolframalpha.com/input/?i=(200*binomial(n-2,2)%2B300*binomial(n-2,1)*binomial(n,1)%2B400*binomial(n,2)%2B400*binomial(n-2,1)*binomial(n%2B2,1)%2B500*binomial(n%2B2,1)*binomial(n,1)%2B600*binomial(n%2B2,2))%2F(binomial(3n,2))
1 cze 15:25
Adamm:
Wygląda w porządku
1 cze 15:39
iteRacj@: dziekuję!
1 cze 15:41
Adamm:
A tak to można zrobić łatwiej
X
n=X'
n+X''
n
X'
n − wartość pierwszego krążka
X''
n − wartość drugiego
EX
n=EX'
n+EX''
n = 2EX'
n
| | n−2 | | n | | n+2 | |
EX'n= |
| *100+ |
| *200+ |
| *300= |
| | 3n | | 3n | | 3n | |
1 cze 15:48
iteRacj@:
już widzę o co chodzi, Adamm dzięki
1 cze 18:37