finanse
Sylwek: Dane są akcje 4 spółek. Oczekiwane stopy zwrotu tych akcji wynoszą:
RA=6%, RB=8%, RC=12%, RD=15%,
a ryzyko: σA=2%, σB=4%, σC=7%, σD=10%.
Współczynniki korelacji stóp zwrotu wynoszą:
ρAB=0,7, ρAC=0,5, ρAD=−0,3, ρBC=−0,2, ρBD=−0,1, ρCD=−0,4
Czy z akcji A i B można zrobić portfel o zerowym ryzyku? Jeśli nie− znajdź udziały, przy
których otrzymamy portfel o minimalnym ryzyku. Podaj stopę zwrotu i ryzyko tego portfela. Czy
potrzebna będzie krótka sprzedaż i jeśli tak, to które akcje należy krótko sprzedać?
1 cze 12:59
Blee:
Sylwek ... kurcze ... studiujesz finanse ... w przyszlosci moze sie okazac ze bedziesz
odpowiadal za moj portfel, wiec lepiej nie czekaj na gotowca tylko sam zasiadz do roboty.
Ps. Majac minimalna wiedze − jezeli wspolczynnik korelacji pomiedzy dwoma akcjami jest dodatni
i w dodatku blizszy 1 niz 0 to nie da sie zrobic portfela z tych dwoch akcji o zerowym ryzyku.
Do zerowego ryzyka konieczna jest ujemna korelacja (aby w przypadku spadku ceny jednej akcji
miec duza szanse na wzrost innej, tak aby rachunek zyskow i strat byl nadal na plusie).
1 cze 13:09