Krzywa Beziera
Ada: W jaki sposób można podzielić krzywą Beziera określoną przez podane punkty kontrolne
P
0 = [0,0], P
1 = [3,3], P
2 = [6,3], P
3 = [9,0] na dwie krzywe będące również
krzywymi Beziera w punkcie dla wartości parametru t=0,25. Zaznaczyć na rysunku punkty
kontrolne wyznaczonych dwóch krzywych
Beziera.
Myślałam żeby skorzystać ze wzoru, ale to jednak nie ma chyba sensu

P
x(t)=A
x(1−t)
3+3B
xt(1−t)
2+3C
xt
2(1−t)+D
xt
3
P
y(t)=A
y(1−t)
3+3B
yt(1−t)
2+3C
yt
2(1−t)+D
yt
3
Proszę o ponowną pomoc / wskazówki.
1 cze 12:47
1 cze 12:56
Ada: Faktycznie nie zauważyłam, dziękuje!
1 cze 13:01
Ada: Chyba się troche zamotałam... jednak muszę prosić o pomoc

t=0,25 P
0 = [0,0] P
1 = [3,3] P
2 = [6,3] P
3 = [9,0]
| | 1 | | 3 | |
Pk(i) = |
| * Pk(i−1) + |
| * Pk+1(i−1) = |
| | 4 | | 4 | |
| | [0,0] + 3[3,3] | | [0,0] + [9,9] | |
P0(1) = |
| = |
| = [2.25,2.25] |
| | 4 | | 4 | |
| | [3,3] + 3[6,3] | | [3,3] + [18,9] | |
P1(1) = |
| = |
| = [5.25,3] |
| | 4 | | 9 | |
| | [6,3] + 3[9,0] | | [6,3] + [27,0] | |
P2(1) = |
| = |
| = [8.25,0.75] |
| | 4 | | 4 | |
Proszę o podpowiedź co dalej i czy dobrze zaczęłam.. byłabym bardzo wdzięczna
1 cze 23:57
Pytający:
Upss... wprowadziłem Cię wcześniej błąd, bo źle wzór napisałem. Przecież dla t=0 powinien wyjść
punkt P
k(i−1), a dla t=1 punkt P
k+1(i−1). Znaczy się zamieniłem współczynniki,
powinno być:
P
k(i)=(1−t)*P
k(i−1)+t*P
k+1(i−1)
Czyli:
| | 3[0,0]+[3,3] | |
P0(1)= |
| =[0.75, 0.75] |
| | 4 | |
| | 3[3,3]+[6,3] | |
P1(1)= |
| =[3.75, 3] |
| | 4 | |
| | 3[6,3]+[9,0] | |
P2(1)= |
| =[6.75, 2.25] |
| | 4 | |
Co dalej? Liczysz kolejne iteracje, bez tego się nie obędzie.
Szukane krzywe są zdefiniowane przez punkty:
• pierwsza: P
0(0), P
0(1), P
0(2), P
0(3)
• druga: P
3(0), P
2(1), P
1(2), P
0(3)
2 cze 01:17
Ada: dziękuje dalsze kroki rozumiem, wiem jak zrobić dla i=2 i i=3 ale dla i=0 niestety nie..
| | 3*P0(−1) + P1(−1) | |
P0(0) = |
| |
| | 4 | |
Jaki element będzie P
0(−1) i P
1(−1)?
3 cze 12:00
Ada: i w takim przypadku nie mieści się w przedziale 1≤i≤n tylko jak w takim razie będzie wyglądało
P
0 (0) ?
3 cze 12:11
Ada: Już doczytałam

czyli P
0(0) to [0,0]? P
1(0) to [3,3]...?
3 cze 12:16
Pytający:
Zgadza się. Punkty z zerowej iteracji to punkty kontrolne podanej krzywej (znaczy te
początkowe). Zresztą już korzystałaś z nich przy liczeniu pierwszej iteracji (co prawda wzór
nieco przeinaczyłem, ale podstawiałaś dobrze).
3 cze 13:00
Ada: Super bardzo dziękuje!
3 cze 13:02