prąd stały
z: Znaleźć takie dwa opory x i y aby połączone szeregowo dawały opór wypadkowy R a połączone
równolegle opór wypadkowy r. Podać warunek rozwiązalności zadania.
Wiem, że muszę rozważyć układ równań x+y=R i 1/x + 1/y = r. Co dalej? Co traktować jako
niewiadomą, jak dalej to rozwiązać?
1 cze 12:42
Pytający:
x>0, y>0, R>0, r>0
Wyprowadź z pierwszego równania iks lub igrek, podstaw do drugiego. Po przekształceniu
otrzymasz równanie kwadratowe. Kiedy ma ono rozwiązania?
1 cze 12:59
z: Bez względu na to, z którego równania wyprowadzę x lub y zawsze otrzymam dwie niewiadome...
np. R = x+y −−−> x=R−y
Podstawiając do drugiego równania otrzymam:
Wydaje mi się, że za bardzo nic mi to nie daje.
1 cze 13:26
1 cze 13:45
an: na początek to 1/x + 1/y =1/ r.
1 cze 14:26
z: Tak, racja. Mój błąd. Chociaż za wiele to nie zmienia, bo nadal nie wiem jak ruszyć dalej.
1 cze 14:52
Pytający:
| R | | 1 | |
| = |
| ⇒ rR=(R−y)y ⇒ ... |
| (R−y)y | | r | |
i masz równanie kwadratowe ze względu na y
1 cze 14:56
jc:
x+y=R
1/x+1/y=1/r
xy=r(x+y)=rR
(x−y)2 = (x+y)2 − 4xy = R2−4rR
x= [R + √R2−4rR]/2
y= [R − √R2−4rR]/2
lub odwrotnie
Warunek rozwiązalności: R ≥ 4r.
1 cze 15:00
z: Dzięki!
1 cze 15:48