matematykaszkolna.pl
prąd stały z: Znaleźć takie dwa opory x i y aby połączone szeregowo dawały opór wypadkowy R a połączone równolegle opór wypadkowy r. Podać warunek rozwiązalności zadania. Wiem, że muszę rozważyć układ równań x+y=R i 1/x + 1/y = r. Co dalej? Co traktować jako niewiadomą, jak dalej to rozwiązać?
1 cze 12:42
Pytający: x>0, y>0, R>0, r>0 Wyprowadź z pierwszego równania iks lub igrek, podstaw do drugiego. Po przekształceniu otrzymasz równanie kwadratowe. Kiedy ma ono rozwiązania?
1 cze 12:59
z: Bez względu na to, z którego równania wyprowadzę x lub y zawsze otrzymam dwie niewiadome... np. R = x+y −−−> x=R−y Podstawiając do drugiego równania otrzymam:
1 1 R 

+

=

R−y y (R−y)*y 
Wydaje mi się, że za bardzo nic mi to nie daje.
1 cze 13:26
a7: tu jest zbiór zadań z rozwiązaniami, gdzie jest to zadanie, ale chyba trzeba ściągnac pdf, nie wiem czy akurat jest to rozwiązanie treść tu jest https://mxdoc.com/kalisz-massalska-massalski-zbir-zada-z-fizyki-z-rozwizaniami-pdf.html
1 cze 13:45
an: na początek to 1/x + 1/y =1/ r.
1 cze 14:26
z: Tak, racja. Mój błąd. Chociaż za wiele to nie zmienia, bo nadal nie wiem jak ruszyć dalej.
1 cze 14:52
Pytający:
R 1 

=

⇒ rR=(R−y)y ⇒ ...
(R−y)y r 
i masz równanie kwadratowe ze względu na y
1 cze 14:56
jc: x+y=R 1/x+1/y=1/r xy=r(x+y)=rR (x−y)2 = (x+y)2 − 4xy = R2−4rR x= [R + R2−4rR]/2 y= [R − R2−4rR]/2 lub odwrotnie Warunek rozwiązalności: R ≥ 4r.
1 cze 15:00
z: Dzięki!
1 cze 15:48