Ciąg geometryczny
Biutik: Maj problem ze zrozumieniem jak sprawdzić czy te ciągi są geometryczne
An=n2+1
1 cze 12:13
Jerzy:
| | an+1 | |
Zbadaj,czy iloraz |
| ma wartość stałą |
| | an | |
1 cze 12:15
the foxi:
a
n=n
2+1
a
n+1=(n+1)
2+1=n
2+2n+2
| | an+1 | |
jeśli ciąg jest geometryczny, iloraz q= |
| jest stały |
| | an | |
1 cze 12:15
a7: dla samego zrozumienia możesz to zrobić tak :
dla n=1 a1=12+1=2
dla n=2 a2=22+1=5
dla n=3 a3=32+1=7
dla n=4 a4=$2+1=17
itd.
nie wygląda to na ciąg o stałym ilorazie
a2/a1=5/2
a3/a2=7/5
1 cze 12:30
Jerzy:
Widać,że iloraz jest funkcją n, a więc nie może być stały.
1 cze 12:33