b−a*cosγ | c−a*cosβ | |||
tgα= | = | gdzie a b c oznaczaja dlugosci bokow trojkata | ||
a*sinγ | a*sinβ |
b−a*cosγ | c−a*cosβ | ||
= | wszystkie przekształcenia są równoważne | ||
a*sinγ | a*sinβ |
a | b | c | ||||
korzystam z tw. sinusów | = | = | , | |||
sin α | sin β | sin γ |
b−a*cosγ | c−a*cosβ | ||
= | //*(bc*sin α) | ||
c*sin α | b*sin α |
a2+b2−c2 | a2+c2−b2 | |||
z tw. cosinusów ab*cosγ= | , ac*cosβ= | |||
2 | 2 |
a2+b2−c2 | a2+c2−b2 | |||
b2− | =c2− | |||
2 | 2 |
b2 | a2 | c2 | c2 | a2 | b2 | ||||||
− | + | = | − | + | |||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |