Funkcje
Zuzia: Dana jest funkcja g(y) = 4y+3 y∊R. Znajdź funkcję f(x) taką że f(g(x)) = x
Oblicz g(f(y)).
Proszę o pomoc
1 cze 10:50
Pytający:
| | (4x+3)−3 | |
f(g(x))=f(4x+3)= |
| =x |
| | 4 | |
| | x−3 | | x−3 | |
g(f(x))=g( |
| )=4( |
| )+3=x |
| | 4 | | 4 | |
1 cze 12:30
Zuzia: Bardzo dziękuję za pomoc lecz chciałabym jeszcze prosić o wyjaśnienie krok po kroku skąd to
wszystko się wzięło
1 cze 12:58
Jerzy:
Co trzeba zrobić,aby z wyrażenia 4x + 3 otrzymać samo x ?
Odjąć trzy i wynik podzielić przez 4.Teraz widzisz ?
1 cze 13:23
Żaneta: No widzę rozumiem.
Mam pytanie odnośnie trzeciego wiersza czy jest on dobrze zrobiony ?
W poleceniu jest Oblicz g(f(y)) a w w/w wierszu widzimy g(f(x)).
I skąd się to wzięło nie mogę tego zrozumieć ...
2 cze 14:06
Jerzy:
Dobrze, do funkcji g(x) w miejsce x podstawiasz f(x). Jasne ?
2 cze 14:27
Żaneta: Jasne jak słońce.
Dziękuję
2 cze 14:32
Jerzy:
Kuźwa ,jest źle zrobione.Trzeba podstawić za x: (y −3)/4
2 cze 14:42
Żaneta: Ok zrozumiałam.
2 cze 14:47
Adamm:
@Jerzy
?
2 cze 14:51
Jerzy:
Pytający policzył g(f(x)),a w poleceniu jest g(f(y))
2 cze 15:01
Adamm:
no to co za problem zamienić x na y?
2 cze 15:01
Jerzy:
Żaden,ale chodzi o zasadę.
2 cze 15:02