Granice ciągów
Joanna: Oblicz granice ciągów :
An = √1+2(3n)
pierwiastek n−tego stopnia
oraz :
(N−3) cały ten ułamek podniesiony do potęgi 33n
( N )
Proszę o wytłumaczenie tych dwóch podpunktów. Przygotowuję się do egzaminu i w żaden sposób nie
mogę rozwiązać tych zadań.
1 cze 10:47
1 cze 11:05
Zuzia: I w żaden sposób nie trzeba tego rozpisywać ?
1 cze 11:12
Jerzy:
a) z twierdzenia o trzech ciągach = 3
b) z granicy (1 − 3/N)n = e−99
1 cze 11:18
Joanna: Jerzy a mógłbyś mi bardziej wyjasnić skąd wziąłeś wynik z przykładu b ?
1 cze 11:31
Jerzy:
lim (1 + a/n)n = ea ..... i to wykorzystaj ( a = −3 )
1 cze 11:34
Jerzy:
Dostajesz: (e−3)33 = ?
1 cze 11:35