pochodna funkcji
z: Droga s (w metrach) przebyta przez pewne ciało w czasie t (w sekundach) określona jest wzorem
| | 1 | | 7 | |
s(t) = |
| t4− |
| t3+t2, gdzie t∊<0;10>. Oblicz chwilę t, w której prędkość jest |
| | 60 | | 30 | |
największa gdy t∊(0;4).
Wyznaczyłam pochodną − prędkość jako pochodna drogi. Skorzystałam z warunku koniecznego i
wystarczającego − wyszło mi minimum lokalne 0 (nie należy do przedziału). Obliczam wartości na
końcu przedziału domkniętego, czyli t=1 i t=3, jednak w odpowiedziach mam, że prędkość jest
największa w czasie chwili t=2. Mogłabym prosić o wyjaśnienie skąd to się wzięło?