dowód - indukcja funkcji rekurencyjnej
Topace: Witam
Mam problem z dowodem indukcyjnym funkcji rekurencyjnej treść:
Powołując się na indukcję pokazać, że jeśli f: N−>N spełnia warunek
f(0) = 8
f(n) = f f(n−1) −35, n>=1
to f(n) =6n+7, n>=0.
Dzięki z góry za pomoc.
1 cze 09:19
kochanus_niepospolitus:
1) n =1
f(1) = f(0) − 35 = 8 − 35 = −27
to f(1) = 61 + 7 = + 13 <−−− coś tak średnio to wychodzi
1 cze 09:44
Topace: No tak mój błąd przepraszam
funkcja wygląda tak:
6f(n−1)−35
1 cze 09:52
Topace: dla n=1 wychodzi
6*8−35 = 48−35 = 13
2. Założenie
6f(k−1)−35 = 6k+7
3 teza 6f(k+1)−1) = (6k+1)+7
Chodzi tylko o dowód − jak podstawić Prawą stronę do Lewej.
1 cze 09:55
Topace: w tezie znów błąd
powinno być
6f(k+1)−1 = 6k+1 +7
1 cze 09:58
kochanus_niepospolitus:
3)
n = k+1
L = f(k+1) = 6f(k) − 35 = // z (2) // = 6( 6k + 7) −35 = 6k+1 + 6*7 − 35 = 6k+1 + 7 = P
1 cze 09:59
Topace: Tak mi wychodziło
Tylko nie miałem pewności bo "znika" mi −1 z //(2)// Założenia − teraz widzę, że się "zeruje"
z k+1
Dzięki.
1 cze 10:08