Blee:
a) aby to policzyc wartoby bylo policzyc prawdopodobieństwa wylosowania:
biala, biala, biala
biala, inna, biala
inna, biala, biala
inna, inna, biala
| | k(k−1)(k−2) + k(n−k)(k−1)*2 + (n−k)(n−k−1)k | |
P(A) = |
| |
| | n(n−1)(n−2) | |
I troche to poskracac:
Licznik: k
3 − 3k
2 +2k + 2nk
2 −2nk − 2k
3 + 2k
2 + n
2k −2nk
2 −nk +k
3 + k
2 =
= 2k + n
2k −3nk =k(n
2 −3n +2) = k(n−1)(n−2)
| | k(n−1)(n−2) | | k | |
Wiec P(A) = |
| = |
| |
| | n(n−1)(n−2) | | n | |
Jaki z tego wniosek odnosnie podpunktu (b)