wartość oczekiwana zmiennej losowej
iteRacj@:

W okrąg o promieniu długości 1 wpisano dwunastokąt foremny. Ze zbioru jego wierzchołków
wybieramy losowo dwa różne, przy czym każdy wybór jest jednakowo prawdobodobny.
Wybrane punkty dzielą okrąg na dwa łuki. Długość największego z tych łuków jest wartością
zmiennej losowej. Oblicz wartość oczekiwaną tej zmiennej losowej.
Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania.
z każdego wierzchołka można poprowadzić po jedenaście cięciw czyli 11 różnych podziałów na
łuki, otrzymujemy pary łuków o długościach
| | 11 | | 2 | |
P(X= |
| *2π)= |
| wylosowano wierzchołki AB, AL |
| | 12 | | 11 | |
| | 10 | | 2 | |
P(X= |
| *2π)= |
| wylosowano wierzchołki AC, AK |
| | 12 | | 11 | |
| | 9 | | 2 | |
P(X= |
| *2π)= |
| wylosowano wierzchołki AD, AJ |
| | 12 | | 11 | |
| | 8 | | 2 | |
P(X= |
| *2π)= |
| wylosowano wierzchołki AE, AI |
| | 12 | | 11 | |
| | 7 | | 2 | |
P(X= |
| *2π)= |
| wylosowano wierzchołki AF, AH |
| | 12 | | 11 | |
| | 6 | | 1 | |
P(X= |
| *2π)= |
| wylosowano wierzchołki AG |
| | 12 | | 11 | |
| | 3 | | 6π | |
EX=2π(1/12*2/11+2/12*2/11+3/12*2/11+4/12*2/11+5/12*2/11+6/12*1/11)=2π |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | |
31 maj 23:30
a7: na pierwszy rzut oka wygląda bardzo elegancko i moim zdaniem dobre, ale zaraz jeszcze się
spróbuję wczytać i zastanowić czy czegoś się nie dopatrzę
31 maj 23:37
Adamm: EX jest źle
31 maj 23:41
Adamm: prawdopodobieństwa obliczone dobrze
31 maj 23:41
iteRacj@:
a jak powinno być?
31 maj 23:42
Adamm:
powinnaś prawdopodobieństwa mnożyć przez wartość zmiennej losowej, a
przemnażasz je przez długość krótszych z łuków
31 maj 23:44
a7: niew eim czy o to chodzi, ale w mianowniku jest 11 razy 12
31 maj 23:44
Adamm: mam nadzieję że rozumiesz, mimo że napisałem to trochę nie po polsku
31 maj 23:48
iteRacj@:
@a7to 12 sie skróciło, zostało w mainowniku 11
@Adammto mnie zastanowiło, dlaczego wartością oczekiwaną jest taki krótki łuk
31 maj 23:49
Adamm:
to co napisałaś, to E(2π−X)=2π−E(X)
31 maj 23:52
Adamm: Więc nie wszystko stracone, można liczyć i tak
31 maj 23:53
iteRacj@:
| | 8π | | 16π | |
EX=2π(11/12*2/11+10/12*2/11+9/12*2/11+8/12*2/11+7/12*2/11+6/12*1/11)=2π |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | |
| | 6π | |
w odpowiedziach |
| , może jest błąd |
| | 11 | |
31 maj 23:58
Adamm: albo źle przepisałaś treść
1 cze 00:01
iteRacj@:
sprawdziłam jeszcze raz treść i odpowiedź, przepisane prawidlowo
(zresztą zadanie z matury)
| | 6π | |
ale odpowiedź |
| to za mało jak się wybiera dłuższy łuk |
| | 11 | |
1 cze 00:07
a7: czy można prosić o "tok myślenia" przy pisaniu EX? dlaczego 1/12 itd wartości prawdopodobieństw
rozumiem
1 cze 00:15
iteRacj@:
ten pierwszy zapis EX=2π(1/12*2/11+2/12*2/11+3/12*2/11+4/12*2/11+5/12*2/11+6/12*1/11) to mój
błąd,
tak jak Adamm napisał 23:44 powinny być mnożone wartości zmiennej losowej
czyli EX=2π(11/12*2/11+10/12*2/11+9/12*2/11+8/12*2/11+7/12*2/11+6/12*1/11)
1 cze 00:20
a7: no tak, w końcu to zrozumiałam,
a jescze mam pytanie czy ten łuk AG trzeba uwzględniać, pytanie może głupie?
1 cze 00:30
a7: ale chodzi mi o to że te dwa łuki są równe
1 cze 00:30
Adamm: nie rozumiem pytania
1 cze 00:33
a7: tak, to było przekombinowanie, sorry zapomniałam jak się liczy wartość oczekiwaną i dlatego
sorry
1 cze 00:37
Adamm:
W porządku.
Pytałaś się o P(X=π).
Iteracja jako swoją przestrzeń zdarzeń przyjęła cięciwy od A do innego punktu.
| | 1 | |
Wchodzi tutaj prawdopodobieństwo klasyczne, i mamy P(X=π)= |
| |
| | 11 | |
1 cze 00:44
a7: tak rozumiem pradwopodobieństwo,a le zmyliła mnie treść zadania bo tam było największego z
łuków a nie wiekszego z łuków i chciałam przekombinować, że może łuki równe się pomija czy coś
takiego,
tak jak mówię zapomniałam że w wartości oczekiwanej bierzemy wszystkie wartości zmiennej i
mnożymy razy ich prawdopodobieństwa, także stąd moje niezrozumiałe pytanie,
dzięki
1 cze 00:47
iteRacj@:
dziekuję za pomoc i podpowiedzi
1 cze 00:48