Granica funkcji dwóch zmiennych
Krzysiek6: Wyznacz granicę, o ile istnieje:
| | x2y | |
f(x,y) = |
| dla x,y≠ 0 |
| | x4+y2 | |
f(x,y) = 0 dla x,y=0
31 maj 19:57
Adamm: popraw treść
31 maj 20:06
Krzysiek6: Przepraszam, ale nie bardzo umiem obsługiwać to forum
| | x2y | |
f(x,y) = { |
| dla x,y≠0 |
| | x4+y2 | |
0 dla x,y=0
Mam zbadać istnieje pochodnej wyznaczając granicę...:(
31 maj 20:13
Adamm: cząstkowej?
31 maj 20:31
PW: dla y=x
2 i x≠0 mamy
a więc f nie jest ciągła w (0,0).
− Czy o to idzie?
31 maj 20:31
Krzysiek6: Tak 'czastkowej, bo muszę później jeszcze policzyć pochodną tej funkcji w punktach w których
istnieje
31 maj 21:02
Adamm:
| | f(h, 0)−f(0, 0) | |
fx(0, 0)=limh→0 |
| =limh→0 0 = 0 |
| | h | |
tak samo pokażesz
f
y(0, 0)=0
31 maj 21:05
Adamm:
masz policzyć pochodną cząstkową w punktach w których ona istnieje? czy pochodnej?
31 maj 21:07
Krzysiek6: Mam zbadać istnieje pochodnej funkcji oraz wyznaczyć pochodną tej funkcji w punktach w których
istnieje
31 maj 21:10
Adamm:
PW podał ci dlaczego nie jest różniczkowalna w punkcie (0, 0)
Dla reszty punktów istnienie pochodnej jest oczywiste
31 maj 21:13
Krzysiek6: | | 1 | |
Czyli teraz mam po prostu wyznaczyć pochodną w punkcie |
| ? |
| | 2 | |
31 maj 21:21
Adamm: Przeczytaj to co napisałeś, i poszukaj w tym sensu
31 maj 21:25
Krzysiek6: Ja już nic nie wiem

31 maj 21:31
a7: jeśli jest nie ciągła w punkcie (0,0) to może trzebaby policzyć granice w tym punkcie i będzie
sens ?
31 maj 21:41
31 maj 21:45
31 maj 21:50
Adamm:
fajnie, że podajesz przykłady
tylko on sam nie wie o co mu chodzi
31 maj 21:59
a7: no mi się wydaje, że treść zadania była wyznacz granicę dla podanej funkcji (jeśli ta granica
istnieje) i wedle przykładu
w drugim linku oraz wedle kalkulatora granic (link mogę podać) taka granica przy x i y dążącym
do zera nie istnieje
chyba o to chodzi i nic więcej
Krzysiek6
31 maj 22:09
Adamm:
no nie wiem, mówi coś o pochodnej i tak dalej
poczytaj
31 maj 22:20
a7: no tak, jest coś o pochodnej
Krzysiek6 daj znać co jeszcze jest niejasne w czym problem
31 maj 22:22