objętość
5klasa: Chcę zrozumieć objętość. Mam dwa pudełka. Jeśli do jednego wsypię piasek i do drugiego i potem
to zważę− czy to jest sposób na określenie objętości? Tak można? Czy lepiej liczyć długość
razy szerokość razy wysokość?
31 maj 17:29
a7: trochę nie rozumiem treści zadania, pudełka są różne tak?
jeśli znasz objętość piasku to pewnie da się okreslić objętości pudełek, ale czy ot o chodzi w
zadaniu?
jeśli trochę piasku zostanie to co wtedy?
jak znasz wymiary to najszybciej policzysz objętości z wymiarów
co dokładnie jest dane w zadaniu?
31 maj 17:39
a7: a może chodzi o to czy znając wagę piasku można policzyć objętość pudełek?
31 maj 17:43
PW: Ustalenie objętości pudełka za pomoca piasku jest możliwe, gdy znamy gęstość piasku i zważymy
pudełko pełne piasku.
Przykład:
− gęstość piasku wynosi 1600 kg/m
3
− zawartość pełnego piasku pudełka (tzn. bez samego pudełka) waży 60 kg
wtedy 1600 kg/m
3.V m
3=60 kg
| | 60 kg | | 3 | |
V m3= |
| = |
| m3. |
| | 1600 kg/m3 | | 80 | |
Mając dwa różne pudełka o nieznanych wymiarach i nie znając gęstości piasku możemy wyznaczyć
tylko stosunek objętości tych pudełek. Jeżeli m
1 i m
2 oznaczają masy piasku w pełnych
pudełkach, zaś g − gęstość piasku, to
m
1=V
1.g,
m
2=V
2.g,
a więc
| m1 | | V1 | |
| = |
| − stosunek mas piasku w pudełkach jest równy stosunkowi ich objętości. |
| m2 | | V2 | |
31 maj 19:38
5klasa: A jeśli wrzucimy fasolę− taka sama jest w jednym i drugim pudełku− to czy po zważeniu można
ustalić które pudło ma większą objętość?
1 cze 14:52
Jerzy:
Ty jesteś tępy,czy tylko udajesz ?
Ja zamiast fasoli użyłbym ogórki kiszone, albo kaszę gryczaną.Gęstość obu produktów. wygoogluj.
1 cze 14:59
Lech: Objetosci np.roznych substancji nie zawsze sa addytywne , czyli objetosc jednej
cieczy wynosi V1 a drugiej V2 to po zmieszaniu tych cieczy moze okazac sie ,ze
V3 < V2 + V1 , jest to znany problem dotyczacy budowy czasteczkowej
substancji .
1 cze 17:43
Mila:
Wrzuć pudełko do menzurki z wodą.
1 cze 19:36
Lech: Proponuje nastepujaca obserwacje , do litrowego sloika wsyp do pelna kasztany , do
drugiego litrowego sloika wsyp do pelna drobny piasek ,
nastepnie do sloika dwulitrowego przesyp wszystkie kasztany i caly piasek, wymieszaj
i zobacz jaka zajmuja objetosc ( mniej niz dwa litry ) , dlaczego ?
Taki problem lezy u podstaw teorii kinetyczno−molekularnej budowy materii ! !
1 cze 20:15
5klasa: A jeśli mam dużo ziaren fasoli takiej samej wielkości i wrzucę do jednego pojemnika i do
drugiego do pełna i zważę to w ten sposób określę, który pojemnik ma większą objętość. Chyba
tak można? Czy to głupi pomysł?
3 cze 10:16